شیر خشک برای نوزاد نارس، برای نوزادانی که وزنی کمتر از ۲۵۰۰گرم دارند، مناسب است
«لاک» پسوندی است که نام خیلی از
شیرخشکهای موجود در بازار به آن ختم میشود. «لاک» واژهای لاتین بهمعنای
«شیر» است که تولیدکنندگان شیرخشک از دیرباز از آن برای نامگذاری
محصولاتشان استفاده میکردهاند. نیازی به توضیح نیست که شیر مادر برای
کودک بهترین غذاست و هیچ شیرخشکی نمیتواند کاملا جایش را بگیرد. اما به
دلایل گوناگون خیلی از بچهها چه بهعنوان کمک غذا و چه غذای اصلی نیاز به
شیرخشک پیدا میکنند.
سری به بازار شیرخشک زدهایم، با این توضیح که
هر چقدر هم که اطلاعاتتان درباره شیرخشک کامل باشد، بازهم برای انتخاب
نوع و برند مناسب کودکتان نیاز به مشورت پزشک دارید. یکسری ریزهکاریها و
تفاوتهای جزئی هست که برای آدم غیرمتخصص قابل تشخیص نیست. در ضمن نوزاد
ممکن است به انواع نادری از حساسیت یا بیماری خاص مبتلا باشد که به
شیرخشکهای خیلی ویژه نیاز پیدا کند
شیر خشک برای نوزاد نارس
این
شیرخشکها برای کودکانی که با وزنی کمتر از ۲۵۰۰گرم به دنیا میآیند مناسب
هستند و بهخاطر ملاحظات ویژه، قیمتشان به طرز محسوسی از قیمت شیرخشکهای
دیگر بیشتر است و معمولا بین۲۰تا ۳۰هزار تومان قیمت دارند.
شیرخشک
برای بچههای حساس خوب وزن نگرفتن، دانههای قرمز رنگ روی پوست، اسهال،
استفراغ، بیقراری و وجود خون در مدفوع، همه اینها میتوانند نشانههای
حساسیت به شیرخشک باشند. در این موارد، متخصصها شیرخشکهای خاصی را برای
شیرخوار پیشنهاد میدهند.
شیرخشک بزرگانه یا کودکانه؟
۱-
بدو تولد تا ۶ ماهگی، معمولا برندها، شیرخشکهایشان را براساس سن نوزاد با
۱ (از بدو تولد تا ۶ماهگی) و ۲ (از۶ماهگی تا یک سال) و ۳ (از یک سال به
بعد) مشخص میکنند. همچنین، ممکن است روی قوطیهای شیرخشک به عباراتی مثل
Infant formula برای شیرهای قابل استفاده از بدو تولد و follow-upformula
برای شیرهای مراحل بعدی بر بخورید.
قیمت شیرخشکهای ۱، ۲و ۳ معمولا
تفاوتی با هم ندارند ولی در بعضی برندها بهخاطر پر و پیمانتر شدن شیرخشک
با بالارفتن سن نوزاد، قیمت کمی (حدود ۲-۳هزار تومان) بیشتر میشود. شروع
قیمت این شیرخشکها در داروخانهها از ۱۴هزار تومان است و معمولا از
۲۱-۲۰هزار تومان بالاتر نمیرود.
۲-
برای ورزشکاران، آشپزها و…، بچهها تنها مشتریهای شیرخشک نیستند و صنف
شیرخشکها، مشتریهای پروپا قرص دیگری هم دارند. شیر را در مواردی بهصورت
کامل و بدون شکستن پروتئینها برای مصرف بزرگسالان خشک میکنند تا با اضافه
کردن آب بتوان از آن استفاده کرد.
همچنین برای مصارف
صنعتی،کارخانههای تولید شیر، بستههای بزرگ چندکیلویی (معمولا۲۰یا
۲۵کیلوگرم) تولید میکنند که برای مصارف بالا بهصرفهتر هستند و استفاده و
حملونقل آسانتری دارند و بر حسب کاربردهای گوناگون به انواع مختلفی مثل
کمچرب ، پرچرب و… تقسیم میشوند.
شیرخشک در تهیه بعضی دسرها و
شیرینیها هم بهکار میرود. ورزشکارها هم، بهویژه قدیمترها که بازار
مکملهای پروتئینی داغ نبود، از شیرخشک در رژیم غذاییشان استفاده
میکردند؛ گرچه این روزها با توجه بهوجود مکملهای رنگارنگ در بازار، کمتر
کسی سراغ شیرخشک میرود.
جدای از اینها، بعضیها هم هستند که طعم
پودر شیرخشک را همینجوری دوست دارند. البته اگر جزو این دسته آخر هستید
توجه داشته باشید که شیرخشک بهخاطر غنی بودن از پروتئین و کربوهیدرات و…
ممکن است باعث چاقی شود یا عوارض پوستی ایجاد کند.